Aj napriek tomu, že dnes letia rôzne keramické, elektrické a iné dosky na varenie, ja som ešte donedávna bol stopercentne verný klasickému variču na plyn. V prvom rade som bol presvedčený, že ide o najúspornejšiu verziu. Po druhé mi vždy vyhovoval krátky čas zovretia vody a celkovej tepelnej prípravy jedla. Pri plynovom sporáku môžete navyše stiahnuť plyn na minimum a veci variť pomaly a dlho. Jedného dňa sami však môj verný priateľ pokazil. Keďže išlo o citovú záležitosť, odmietal som sa s ním rozlúčiť. Preto som ho radšej odniesol do servisu. Verdikt znel, že to potrvá minimálne týždeň. keďže si varím každý deň, musel som nájsť akútny záskok. Známy mi požičal indukčnú dosku. Bola to len jednoplatnička. Táto malá potvora má však v priebehu niekoľkých dní ohúrila natoľko, že som zavolal do servisu a opravu môjho plynového variča zrušil.
Prečo práve indukcia?
Pre mňa osobne má indukcia len pozitíva. Asi päť litrový hrniec so studenou vodou, vám na najvyššom stupni zovrie v priebehu piatich minút, niekedy dokonca aj za kratší čas. Napríklad v porovnaní s rýchlovarnou kanvicou je indukčná platňa asi dvakrát rýchlejšia. Ak teda hľadáte spotrebič, ktorý bude naozaj úsporný, toto je jednoznačná odpoveď.
Niektorí ľudia indukcii neveria z dôvodu, že takéto varenie nie je zdravé. Preštudoval som si mnoho rôznych názorov, štúdií a výskumov. Všade som sa dozvedel iba to, že sa nejedná o žiadnu katastrofu. Ak si navyše vezmeme do úvahy ako tento princíp funguje, naozaj nejde o nič, čoho by sme sa mali báť. Teplo je totiž v tomto prípade prenášané magnetickou silou. Preto sa ohrieva iba hrniec, či panvica a nič naokolo. Vďaka tomuto spôsobu indukcia funguje tak rýchlo.
„Špeciálny“ riad
Mnoho ľudí odsudzuje indukčné sporáky kvôli tomu, že je potrebné požívať špeciálny riad. Tieto hrnce však nie sú ani špeciálne a ani drahšie. na indukčnom variči vám bude fungovať všetok riad, na ktorý sa vám prichytí magnet. Napríklad v mojom prípade to boli všetky hrnce a panvice, okrem dvoch kúskov.